Sobota 18. června

18.06.2011 06:17

Hradby Týru budou zbořeny.
Nechám z něho jen
holou skálu. Stane se
místem k sušení sítí.
Eze 26,4.5

Selhalo proroctví?

Dlouhé roky byl Týr spojencem Božího lidu. Král Chíram pomáhal Šalomounovi budovat chrám – zajišťoval materiál, pracovní síly a dopravu. Jenže když Nabukadnezarova armáda vyplenila Jeruzalém (586 před Kr.), Týr z toho měl radost. Téhož roku Bůh vyzval Ezechiela, aby prorokoval proti Týru.
Ezechielova slova jsou jednoznačná: „Hradby Týru budou zbořeny a jeho věže strženy; vymetu z něj všechnu zeminu a nechám z něj jen holou skálu“ (Eze 26,4). Prorok také uvádí, kdo z Božího pověření tuto zkázu města vykoná: „Přivádím na Týr od severu Nabukadnezara s koni, vozy, jezdci a nesčetnými vojsky“ (verš 7). Vojsko oblehne město (verš 8). „Kopyty svých koní zdupá všechny tvé ulice. Vyplení tvé bohatství, ukořistí tvé zboží. Kamení, dříví i sutiny naházejí do vody“ (verše 11 a 12). Týr bude naprosto zničen, zmizí a nikdy nebude znovu vystavěn (verš 14; 27,36; 28,19).
Třináct let Nabukadnezarovi vojáci obléhali ostrovní pevnost, a ačkoli Tyřané velmi trpěli, k pádu města, o kterém prorokoval Ezechiel, nikdy nedošlo – totiž Nabukadnezarovými vojsky. Týr vydržel, ale stal se babylonským vazalem. Za 200 let k němu přitáhl Alexandr Veliký, vybudoval násep od pobřeží k ostrovu a město zničil. Jak je to s Týrem dnes, v jednadvacátém století? I když Ezechiel (čti Bůh) trval na tom, že Týr navždy zmizí, dnešní Týr patří k největším libanonským městům.
Jak je to možné? Zklamalo proroctví? Dokonce Bůh přiznává nenaplnění předpovědi a slibuje Nabukadnezarovi Egypt jako cenu útěchy (Eze 29,17–20).
Proroctví není něčím nezvratitelným. Tím, že Stvořitel obdařil lidi svobodnou vůlí, omezil svoji vševědoucnost – jakkoli je to protimluv. Bůh nezná naši budoucí svobodnou volbu, protože jsme ji ještě neučinili. To, jak lidé budou reagovat, může ovlivnit i Boží vyřčená proroctví. Bůh by mohl svojí mocí způsobit, aby se předpověď naplnila, on tak však nečiní.

Podívejte se také na Dobré jitro a Dobré ránko.

Zpět