Středa 22. června

22.06.2011 07:17

Na nebi je však Bůh,
který zjevuje tajemství.
Ten králi Nabukadnezarovi
ukázal, co se stane
v posledních dnech.
Dan 2,28

Čtyři plus dvě království

Nabukadnezarův sen z Daniela 2 a následné objasnění jsou nejsnadněji pochopitelná proroctví této knihy.
Moderní výklady Daniela 2 nicméně tato proroctví poněkud zveličují. Podle nich zde byly čtyři světové říše: Babylon, Médo-Persie, Řecko (Makedonie) a Řím. Ve skutečnosti tomu tak není. Každá další říše sice rozlohou překonala předcházející, avšak ani říše římská nevládla světu. I přes tisíce čtverečních kilometrů území říše římské, většina planety ležela za jejími hranicemi. A nepomáhá ani to, když řekneme, že vládla tehdejšímu známému světu. To také přehání skutečnost. Uvědomujeme si, že se zaměřujeme na západní část říše římské a pomíjíme její východní část?
Čtyři království, která byla představena určitými částmi těla, byly ty starověké říše, které nejvíce ovlivnily Boží lid. Babylon, jenž byl symbolizován zlatou hlavou, ukončil vládu Davidovců, zničil Jeruzalém, odvedl tisíce válečných zajatců do Mezopotámie a vyplenil jeruzalémský chrám. Perští vladaři vydali několik výnosů, které opravňovaly Židy vrátit se do země svých otců a znovu vybudovat Šalomounův zbořený chrám. Makedonci pod vedením Alexandra Velikého a jeho nástupců způsobili ve společnosti revoluci, přinesli helénskou kulturu. Rozšířili řečtinu „koiné“, která byla ideálním jazykem pro novozákonní pisatele. Říše římská nabídla Židům určitou míru nezávislosti, ačkoli její dohled byl pronikavě cítit v Judeji a Galileji. Pax Romana – „Římský mír“ – vytvořil dobré podmínky pro Ježíšovu službu a pro pozdější rozmach rané církve.
Co je opravdu nejdůležitější na Nabukadnezarově snu? Kámen, který se ze skály „bez dotyku lidské ruky vylomil a zasáhl sochu do železných a hliněných nohou a rozdrtil je“ (Dan 2,34). Ten se pak „stal velikou horou a zaplnil celou zemi“ (verš 35). Kámen představuje „království, které se nikdy nezhroutí… a potrvá navěky“ (verš 44). Ježíš oznamoval brzký příchod tohoto království – království milosti, které jednoho dne bude proměněno v království slávy. To se stane při Kristově návratu.

Podívejte se také na Dobré jitro a Dobré ránko.

 

Zpět